...na početku nakon prvog druženja s printerima Witbox. Naime testni modeli koje smo stavljali printati jednostavno su se, na otprilike 10%, odvajali od podloge, počeli tresti te bi cijelo printanje palo u vodu jer materijal nije mogao biti precizno raspoređen na predviđene pozicije. Odmah smo posumnjali na problem s podlogom koji je uobičajen u većini entry level-uređaja s PLA punjenjem, a valjalo je pronaći odgovarajuću soluciju. Znali smo da postoje neki specijalizirani sprejevi, ali to se činilo preskupo. Savjetovali su nas da papir za pečenje može poslužiti, obložili njime cijelu ploču, a na kraju nismo dobili ni ispečeni kolač ni model žabice.  

Sljedeći je adut bio "smješten" u lakovima za kosu, koji također mogu dobro poslužiti. Sami nismo baš posebno veliki znalci vrsta lakova za kosu, isprobali smo napamet nekoliko marki iz DM-a, ali niti jedna nije ispunjavala svoju svrhu. I kada smo već pomislili da smo došli do slijepe ulice stigao je savjet - rabite blue type, s time nema greške. Pa kakvu to plavu traku? Naime riječ je o samoljepljivoj zaštitnoj traci koju obično koriste ličioci pri zaštiti prozora i vanjskih površina zbog otpornosti na sunce... Pokazalo se da i samu traku nije tako jednostavno pronaći, a najbolji su izbor željezare, ili naravno, internet. I naravno, ne isplati se objašnjavati prodavaču da vam to treba za 3D-printer jer ćete izazvati zbunjeni pogled. Radije recite da vam treba za ličenje. 

Sam postupak postavljanja na printer je jednostavan - izrežete traku u potrebnoj veličini, zalijepite ju na podlogu za printanje i slobodno se bacite na posao. Nakon nekog vremena, tj. više printova, traku valja promijeniti jer se model više neće lijepiti, ali u jednom je kolutu imate sasvim dovoljno za bezbrižno korištenje. 

Živjela plava traka!