U petak 24. 11. u 20 sati u riječkom Muzeju informatike “Peek&Poke” bit će predstavljena knjiga “Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” Kristiana Benića.

“Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” po prvi je put ispisana priča o povijesti razvoja informatike i digitalne kulture u Rijeci i to kroz istraživanje i svjedočanstva dijela ključnih sudionika, aktera, strastvenih entuzijasta korištenja i razvoja novih tehnoloških mogućnosti na Kvarneru.

Djelo nastoji osvijestiti potrebu za čuvanjem i proučavanjem dijela vrijedne informatičke i digitalne baštine koja zbog prirode posla i medija ubrzano nestaje odvlačeći u nepovrat tragove jedne od najvećih znanstvenih i tehnoloških revolucija u povijesti čovječanstva te osvijestiti ulogu koju je proboj računala u različitim oblicima imao za poslovanje i život u jednom gradu poput Rijeke. Ujedno, knjiga je i još jedan poticaj i priznanje svim onim vrijednim poslovnim nastojanjima koji u Rijeci razvijaju svoje poslovanje u sferi globalnog IT-a i vezanih industrija te još jedan doprinos afirmaciji razvoja STEM područja od malih nogu.

Autor Kristian Benić, među ostalim istraživač povijesti svakodnevice i tehnologije, istraživačkim radom stvorio je pionirsko djelo o širokom spektru tema i područja koje se čita kao pitko zabavno i informativno štivo o tehnološkim probojima u Rijeci. Naglasak je stavljen na zanimljive ključne priče, ljudske sudbine, stvaralaštvo i društveni aspekt širenja digitalne revolucije Rijekom.

U “Kako čitati grad kroz bajtove i piksele” saznat ćete:

  • kako su temelji informatike u Rijeci postavljani još krajem pedesetih godina XX. stoljeća...
  • tko je fascinantan “otac riječke informatike” i prvi riječki programeri...
  • kako su brodogradilišna industrija i pomorstvo bili ključem razvoja riječke informatike i zajednice stručnjaka priznatih diljem zemlje i šire… 
  • zašto je mlada generacija stasala uz ZX Spectrume osamdesetih godina slomila mnoge granice i postala osnovom nove gradske ekonomije bazirane na znanju i kreativnosti...
  • profesionalne priče desetaka profesionalaca i poduzeća koji su bili ključem informatičkog i digitalnog razvoja Rijeke i u najtežim okolnostima…  

...te cijeli niz ostalih slojeva fascinantnih, ubrzanih i za informatički život u Rijeci ključnh zbivanja ispisanih na 450 stranica knjige.

Izdavački pothvat rezultat je inicijative riječkog Muzeja informatike “Peek & Poke” i Udruge za urbanu regeneraciju "Kuraž" povodom obilježavanja deset godina postojanja muzeja.

Knjigu je moguće naručiti javljanjem “Peek&Pokeu” mailom ili Facebook porukom stranici.