Jedna je od intrigantnijih tehnologija na tom pragu ona 3D printanja koja će prema nekim predviđanjima postati sastavnim dijelom dobrog dijela kućanstava. 3D printanje nalazi primjenu u najrazličitijim područjima - u medicini, arhitekturi, industriji od igračaka do automobila, a jedno je od zanimljivijih područja primjene izrada suvenira.

Zahvaljujući softverima za 3D modeliranje i uređajima za 3D printanje, svaka zajednica, ma koliko mala i (ne)razglašena bila, može stvarati vlastite jedinstvene prepoznatljive suvenire.

Upravo zato drenovska Udruga “Bez granica” koja stoji iza razvoja Zavičajnog muzeja Drenove  i Gradska knjižnica Rijeka, partneri u razvoju inkubatora 3D printanja za djecu i mlade raspisuju poziv u potrazi za idejnim rješenjem drenovskog suvenira koji će se i izraditi i 3D printati u Gradskoj knjižnici Rijeka. 

Natječaj se odvija u 3 kategorije među kojima svaka ima svoje specifične karakteristike, zahtjeve i očekivanja.

3D Junior  

“Ruke stvaraju i priče pričaju.”

Namijenjena predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci (od 5 do 15 godina starosti)

Čarolija stvaranja počinje od najranije dobi, daleko prije učenja 3D modeliranja za računalima. No ideje koje se mogu ostvariti tehnikama kao što su plastelin, glinamol ili običan crtež često i nadmašuju računalo… Stoga upravo od malih nogu možemo maštati po čemu je to Drenova prepoznatljiva.  

Prijedlog suvenira treba biti izrađen tradicionalnim likovnim tehnikama (glinamol, plastelin, crtež…) te opisan u pismenom obliku kao priča koja odgovara na pitanja o njegovom značenju, širem kontekstu i razlozima zašto je upravo to dobar drenovski suvenir.

U kategoriji 3D junior rješenja ne trebaju biti izrađena u računalnim softverima za 3D modeliranje, dizajniranje, već prezentirana i izrađena tradicionalnim tehnikama oblikovanja.   

Prema ideji stručnjak za 3D modeliranje će izraditi pobjednički prijedlog koji će se i printati u Gradskoj knjižnici Rijeka.  

3D Srednjak

“Pokušavam, igram se, učim.”

Namijenjena srednjoškolskoj dobi (15 - 19 godina starosti)

Prijedlog suvenira treba biti izrađen računalnim programima za crtanje i dizajniranje, ne nužno u programima za 3D modeliranje. Prijedlog je potrebno i predstaviti u fizičkom obliku modelima od tradicionalno korištenog materijala te opisan u pismenom obliku kao priča koja odgovara na pitanja o njegovom značenju, širem kontekstu i razlozima zašto je upravo to dobar drenovski suvenir.

Prema ideji stručnjak za 3D modeliranje će izraditi pobjednički prijedlog koji će se i printati u Gradskoj knjižnici Rijeka.  

3D Profesionalac

“Što nemamo, isprintat ćemo.”

Namijenjena svim odraslim osobama (19+...)

A i ako ste nešto mlađi, ali profesionalno radite s programima za 3D modeliranje možete se uključiti…

Prijedlog suvenira u kategoriji profesionalac treba biti izrađen u softveru za 3D modeliranje i prilagođen za 3D printanje. Prijedlog treba biti i opisan u pismenom obliku kao priča koja odgovara na pitanja o njegovom značenju, širem kontekstu i razlozima zašto je upravo to dobar drenovski suvenir.

Pobjednike u svakoj kategoriji izabrat će stručna komisija u sljedećem sastavu:

Damir Medved, predsjednik drenovske udruge “Bez granica”

Sven Maričić, profesor Tehničkog fakulteta u Rijeci i stručnjak za 3D printanje i modeliranje

Dražen Vitolović, profesor Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju besplatnu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici Rijeka, knjigu Makers: The New Industrial Revolution Chrisa Andersona, mogućnost besplatnog korištenja 15 sati 3D printera i potrebnog materijala  u Gradskoj knjižnici Rijeka te će njihovi radovi biti opširno predstavljeni u našem Lab-u...

Prijedlozi se šalju na mail magazin@gkri.hr. Rok predaje je 31.3.2015., a pobjednik će biti poznat u travnju.  

Uz tekst koji predstavlja ideju i priču potrebno je priložiti i potreban vizualni materijal, fotografije prijedloga rješenja te u kategorijama "Srednjak" i "Profesionalac" i dokument računalno izrađenog 3D modela. 

Za sva pitanja možete nas kontaktirati na mail magazin@gkri.hr , telefon 051/32 00 16 ili mobitel 091/782 45 70.

Tijekom Noći muzeja u petak 30.1. u Zavičajnom muzeju Drenove bit će održane demonstracije 3D printanja, a kroz veljaču i ožujak u Ogranku Drenova Gradske knjižnice Rijeka bit će priređena predavanja i mala radionica izrade suvenira uz pomoć 3D tehnologija. Inspiracijske tekstove o povijesti Drenove i mogućim suvenirima moći ćete čitati u našem Lab-u.