...podržala ugledna međunarodna organizacija EIFL. Već od samog rađanja ideje krajem prošle godine, preko njene konkretizacije i prijave na EIFL, pa do početka materijalizacije bili su to izrazito intenzivni i dinamični mjeseci s puno dilema, nepoznanica, sivih zona...

Prvo, osnovno i očito - mi smo prije svega narodna knjižnica - snalazimo se kao slova po stranicama papira u svijetu knjiga, nabave, posudbi, programa za djecu i mlade, ali kada se počne govoriti o 3D-modeliranju, PLA-u, CAD-u, “zakašljucamo”, jer je cijeli svijet 3D-printanja za nas jedna značajna novost. A pritom s godinama želimo izgraditi pravi “inkubator"!

Osvrnemo li se jedino na pitanje same nabave printera i punjenja za njega, vidjet ćemo koliko je tu nepoznatih staza. 3D-printer i punjenja nisu nešto po što uđete u bilo koji lokalni dućan i stavite ga u svoja kolica, a osim što ih na hrvatskim policama nije tako jednostavno pronaći, potrebno je prilično znanja o njihovim mogućnostima, karakteristikama, načinu funkcioniranja… Naravno, nalazimo se unutar EU, uvoz je relativno jednostavan, ali uvijek se mora paziti da pri ruci budu pravi ljudi - za popravak, savjet, nabavku… Shvatili smo u tom periodu koliko su neki modeli precijenjeni, neki podcijenjeni i došli do našeg - Witboxa! “Španjolca”, kako volimo reći, s obzirom na mjesto proizvodnje. Scena je postavljena, bar do razine da proizvede neke upitnike nad glavama.

Što će knjižnici 3D-printeri, što će se s njima raditi? Našim glavama punima ideja bar to nije problem domisliti. Prije svega, želimo pokazati da knjižnice jesu i trebaju biti mjesto stvaralaštva, javljanja iskre koja potiče na rad i stvaranje nečega iz ničega, kreativnosti, razmišljanja, eksperimentiranja… Nije to neka novost. Radimo to godinama na raznim radionicama i programima, sada s nekim novim igračima u gradu svemu dodajemo samo još jednu dimenziju. Druga točka, koja je za narodne knjižnice izrazito važna, jest da želimo omogućiti dostupnost tehnologije široj javnosti. Nismo toliko bogato društvo da si svi mogu u dnevnom boravku omogućiti takvu uvelike eksperimentalnu tehnologiju, stoga želimo biti točka koja svima daje jednak pristup. I treća i vjerojatno ključna motivacijska točka - radimo za djecu i mlade. Cijeli je projekt usmjeren prvenstveno na generaciju za koju ne želimo da samo konzumira strane proizvode već sama domišlja i ostvaruje ideje.

Pri spomenu domišljanja ideja dotakli smo se temeljnog dijela priče. 3D-printeri na kraju krajeva samo su još jedan “običan” tehnološki uređaj, skup elektroničkih sklopova koji otapa plastiku i oblikuje ju u željeni predmet. Spremni smo reći da sami za sebe oni nisu ni posebno uzbudljivi ni korisni. No ono što je važno i esencijalno za budućnost našeg društva jest proces “iza scene” - što napraviti, kako napraviti i na kraju krajeva - zašto uopće (išta) napraviti! Vjerujemo da je danas jedno od najtežih pitanja motivacijske prirode - zašto bismo se uopće mučili sa stvaralaštvom ako možemo sve kupiti, zašto se učiti vještinama za koje poslova u Hrvatskoj nema...

Mislimo da smo se posebno u posljednjih četrdesetak godina uljuljali u konzumerističku prirodu i način življenja, stvaranje nam nije nešto što želimo i što tek tako znamo jer, a evo i “velikog otkrića”, to i nije tako jednostavno. Pritom recimo i da su 3D-printeri zapravo industrijska tehnologija, a industrija i proizvodnja ono su što je nestalo iz naših očiju. Biramo dućane, a ne tvornice. Biramo kladionice, a ne radionice. Biramo uvoz, a ne izvoz. To je logika kojoj treba stati na kraj. Upravo zato posvetit ćemo najviše pažnje inspiriranju i motiviranju na kretanje, akciju, pokušaje.... Nemamo iluzije - ne želimo biti najbolji centar tehničke kulture, ali mislimo da s pozadinom inspirativnih ideja i ideja punih knjiga te rada s djecom i mladima možemo biti ona iskra koja budi želju da nastane nešto, a ne da ne ostane ništa.

Bit će ovo značajan eksperiment pa su takve i aktivnosti kojima ćemo se konkretno baviti u posebno usmjerenim skupinama:

3D-(is)printani - radionica 3D-modeliranja i printanja 

Pod vodstvom stručnjaka za pitanja 3D-printanja Svena Maričića ekipa čiji članovi imaju između 12 i 18 godina imat će priliku svakog ponedjeljka u 18 sati biti na radionici osnova 3D-modeliranja i korištenja 3D-printera. Sven je čovjek od znanja, treba upiti svaku njegovu riječ, a nadamo se da će 14 odabranih to bez problema činiti. Prema prijavama radionica je za sada popunjena, ali kako točno stvari stoje, znat ćemo nakon početka u ponedjeljak 13. listopada. U svakom slučaju tu će nastati jedna grupa koju ćemo i sami jednog dana pitati kako nešto modelirati i printati.

Društvenjaci - Čarobna kućica u misiji izrade društvene igre 

Tko prati naše čitateljske klubove, zna tko je i što je Čarobna kućica. Vrijedna ekipa prihvaća nove izazove pa će upotrijebiti svoje kreativne kapacitete ne bi li samostalno od temelja izradila svoju društvenu igru - smislit će scenarij, likove, figure, pravila… Na kraju tog puta ukrstit će se s “isprintanima” jer upravo će tako nastati potrebni dijelovi igre.

GKR Lab - platforma za dijeljenje znanja, ideja i inspiracije 

Naš već širok Magazin doživljava još jedno proširenje jer izrađujemo kutak u kojem će se pisati o raznim oblicima digitalnog stvaralaštva (animacija, modeliranje, dizajn, videoigre, programiranje, scenaristika, stripovi...), otkrivati primjeri dobre prakse, kreativni pojedinci, širiti korisni savjeti, a naravno vi ćete moći dijeliti s drugima svoje ideje i projekte te ih uživo testirati. Mislimo da je ovo jedan od najvažnijih elemenata našeg rada - stvarat ćemo postupno znanje i inspiraciju koja će se jednostavno dijeliti i ostajati svima na trajno korištenje. A kako bi to bilo moguće, moramo aktivno raditi na izazovima modernog izdavaštva za što će se pobrinuti skupina…

Laboranti - radionica novog izdavaštva  

Ako ste student i općenito mladog duha, a želite se priključiti skupini koja će se baviti ispitivanjem modernih izdavačkih digitalnih praksi, načinom pisanja tekstova, pitanjima dizajna, programiranja, organiziranja sadržaja na webu, javite nam se na mail magazin@gkri.hr. Družit ćemo se s profesionalnim dizajnerima, programerima, fotografima, urednicima, dijeliti znanje i zajedno tražiti nove dobre prakse, putove te ih sve testirati u samom Magazinu, tj. Labu.

Povjesničari - Zavičajni muzej Drenova u potrazi za suvenirom

Za proljeće pripremamo jednu slatku aktivnost. Naime cijeli projekt provodimo i u suradnji s agilnom ekipom iz Zavičajnog muzeja Drenove, s kojima ćemo provesti jedan javni poziv na izradu modela lokalnog suvenira koji ćemo potom probati i isprintati. Ekipa ima i neke ambicije za samogradnju 3D-printera pa se nadamo da će i u tome uspjeti.

Prezentacije za škole 

Ako ste osnovnoškolski ili srednjoškolski profesor, javite nam se jer ćemo vam u Dječjem odjelu Stribor osigurati prezentaciju o 3D-printanju, razgovor, demonstraciju…

Nakraju smatramo shodnim osvrnuti se i na sveopće “žutilo” koje okružuje temu 3D-printanja. Zahvaljujući čudnim uredničkim odlukama, čitamo o isprintanim automobilima i kućama, ludoj produkciji printera koja slijedi na Zlarinu, poduzetnicima koji najavljuju da će oživjeti posao printajući igračke u samim dućanima… Možemo odmah reći da je to uglavnom hrpa ispraznih senzacionalističkih informacija koje ne populariziraju stvaralaštvo, već obećavaju nekakav instant-svijet i nerealna očekivanja. 3D-printer nije i još dugo neće biti replikator. A na kraju krajeva, i da to postane, uvijek će biti potrebni ljudska kreativnost i znanje koji nas upućuju što i kako napraviti. A upravo je to područje koje nas zanima i na kojem treba najviše raditi.

U suprotnom čim vam se prva “žabica” odlijepi od podloge za printanje ili pak punjenje zaglavi u cjevčici, nastat će razočaranje jer “ne isprinta u sat vremena ni kuću ni auto”.

Pred nama je jedan nov i složen put, ali mislimo da je to staza kojom se treba kretati uza sve poteškoće i pogreške koje će se javljati po putu.

Mjesto odvijanja svih aktivnosti je Dječji odjel Stribor i uz njega razvijen "Labos". Za sve što vas zanima o projektu, pitanja o suradnji, iskaz interesa za uključivanje, javite nam se na mail magazin@gkri.hr .