Ponedjeljak 30. 10. bio je jedan od onih naizgled malih, ali zapravo značajnih i povijesnih dana naše knjižnice. Pomalo prohladna, ali za kasni listopad topla večer, predvečerja Svih svetih ili Noći vještica, kako kome nalaže ukus, bila je ambijent okupljanja desetak dječaka i jedne djevojčice (indikativna činjenica!) na radionici robotike za djecu. 

U rukama s robotima sigurnog i iskusnog Saše Škalamere (eh, davno smo mi već s njime razgovarali o robotskim temama…) i njegove vrijedne suradnice našli su se dobro poznati edukativni mBotovi i to samo kao uvod u početak druženja na koja će navratiti i razni drugi članovi robotske ekipe… Možda neće biti Terminatora, ali vjerojatno je i tako bolje… Ne znamo gdje je Sarah Connor, ali s tipom se ne može razgovarati. 

robotika2

I u čemu je frka? Zašto je to toliko važno? Osim što je riječ o otvaranju još jedne fronte razvoja ujedno se i zatvara krug čije je iscrtavanje započelo prije nekoliko godina, a istaknut ćemo neke ključne novije obrise.

U ljeto 2013. godine krenuo je život online magazina (do danas jedinstvenog među hrvatskim knjižnicama i  već tada nagrađenog uglednom međunarodnom EIFL nagradom za inovativno korištenje tehnologije), a kroz kojeg je maksimalno dinamizirana knjižnična komunikacija i stvoren pravi medij o stvaralaštvu i kulturi čitanja. 

U jesen 2014. zaživjelo je igranje s 3D printerima u obliku dva Witboxa koji su se kroz sljedeće dvije godine u radu s djecom i mladima "izraubala" do krajnjih granica (vrijeme je za nove modele, materijale, kvalitetu…) te je uz proces kreirana i stranica lab.gkr.hr što je prvi uradak takve vrste u hrvatskim knjižnicama, s fokusom na digitalno stvaralaštvo i “makers” kulturu. Bez puno tajni, za njegov život trenutno nemamo dovoljno ruku i kapaciteta, ali platforma je ovdje, samo čeka vrijedne nadahnute mrave da počnu slagati mrvice.

3d2

U ožujku 2017. godine nakon otvaranja Ogranka Trsat u lijepom prozračnom prostoru kutak je našao American Corner Rijeka čije su programske smjernice u našoj knjižnici prvenstveno stvaralaštvo, pa je u njemu na naše glave došao i VR headset HTC Vive koji ne živi samo kao konzumeristički uređaj već je uz njega nadarena ekipa počela učiti i kako stvarati sadržaje za VR. Srijedom u 17 sati svi ste pozvani na demonstracije. Ponuda nije malena.

VR2

U tom lancu događanja krenula je i radionica robotike za djecu…

Izlišno je reći da se kroz sve tekuće procese knjižnica mijenja. Uvijek se je mijenjala i mijenjat će se. Strašna stvar, o strašna stvar..., rekla bi ekipa Medi pjesmom u Družbi Pere Kvržice. Da li u tom ritmu knjige i čitanje postaju manje važni? Ne. Učenje i inspiriranje temelj su svakog ozbiljnog stvaralaštva. Da, čak i onda kada je knjiga neozbiljna. Da li knjižnica postaje centar tehničke kulture? Ne. Niti to želi jer majstori rade i znaju svoj posao puno bolje. No ono što se definitivno može pokazati i svakodnevno odašiljati je nekoliko poruka ključnih za društvo - prije svega tu je ona o vrijednosti stvaranja koje se provlači od magazinskog spisateljstva do razvoja sadržaja za VR.

Tik uz nju ona je o otvorenosti i pristupačnosti - uvijek je jedini uvjet za sudjelovanje na svim aktivnostima samo članstvo u knjižnici koje je doista simboličke vrijednosti (50 kuna za sve odjele i ogranke u paketu) jer doista svi trebaju imati priliku za pristup najsofisticiranijim tehnologijama. Možda je upravo to iskustvo koje mijenja karijerne izbore i nečiji život.

Možeš ti voljeti šljive, ali...

Naposljetku, tu je ona o budućnosti. Možda najvažnija poruka. Dragi ljudi, ne znamo da li smo baš adekvatno svjesni što se događa u laboratorijima, studijima za prototipiranje, tvornicama (...) diljem svijeta, ali četvrta industrijska revolucija je mala riječ - to je životna revolucija: IoT u svim formama, radikalni napredak na planu umjetne inteligencije i humanoidne robotike, “smart city” paradigma, samovozeći automobili, aditivne proizvodne tehnologije, VR… Pročitajte knjigu The Industries of the Future. Nije ovdje riječ o nekakvom nekritičkom glorificiranju tehnologije. Ako ćemo iskreno, proteklih dana, najsretniji sam bio pri sadnji stabla šljive i jabuke prošli tjedan u Mrkoplju te prema tehnologiji ne gajim nikakav ljubavni fetišizam. Strahopoštovanje, možda.

20171026_125455

Jednostavno, tako napreduje tržišta, život, kupci, svakodnevica… Jasno je da će se najveće promjene odnositi na to što ćemo raditi i od čega živjeti. Iako smo svjesni da u hrvatskom kontekstu sve ovo djeluje kao da nas se ništa previše ne tiče, opterećeni smo poslovanjem trgovačkog (!) lanca, “uhljeb” diskursom i prešutnim društvenim ratom “privatnog” i “javnog”, dnevnom politizacijom svake banalne životne situacije (...), ali kristalno je jasno da nećemo proći bez udarca “repa”, bar u onom najbolnijem obliku - odlaska najboljih.

Zbog svega toga u kontekstu neformalnog obrazovanja knjižnica je jedan od stupova stvaranja domaćeg STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) svijeta u čemu ne treba biti pretenciozna i nerealna, mora rasti i razvijati se s kontekstom i mogućnostima, ali ambicija ne smije biti previše niža od one svih tih frikova i gikova iz Silicijske doline. 

Kao nadopunu ovim mislima provjerite svakako nekoliko tekstova koji su proteklih mjeseci nastali u Magazinu, a dio su izgradnje istog mozaika izašlog iz vreće stvaralačkih emocija.

Čitajte:

Bojana Mušćeta o glazbenoj industriji današnjice u svjetlu digitalnog života distribucije i stvaranja...

Tamaru Crnko o imigraciji i važnosti demografskog rasta za razvoj kreativnih industrija...

Darka Macana o utjecaju SF-a na jedan zaigran dječački um za cijeli život...

Zaključke razgovora o Dječjoj kući čiji će zadatak biti i neke od ovih ovdje načetih tema

Luciju Jančec o skrivenom kurikulumu koji određuje puno više o tome što znamo i čemu težimo od tog spornog dokumenta oko kojeg se isprazno svađamo...

Vijest o jednoj danskoj strategiji razvoja turizma koja ne govori o turizmu koji vam je poznat

Od svih Kulturnih faulova onaj posvećen usponu konzumerizma u jednom riječkom kvartu kao simbolu transformacije jednog društva.