Studio Sketchpad je online otvoreni studio za sve zainteresirane i usmjerene ka stvaranje lijepih stvari na web Processing canvasu.

Možda se pitate što je Processing? Processing je open source programski jezik koji je prvotno stvoren kao programski sketchbook te oruđe za podučavanje mladih programiranju.Sketchpad koristi web inačicu Processinga: JavaScript library processing.js, a nedavno je i dodan i p5.js, library baziran na processingu no koji nije ograničen samo na canvas, več dopušta i interakcije s drugim HTML5 elementima. Još jedan važan elemenat Sketchpada je EtherPad, open source online editor, koji dopušta zajedničko uređivanje nečega bez potrebe za ručnim slanjem s jedne strane na drugu. Processing IDE se može nabaviti na njihovoj stranici  te je potpuno besplatan i slobodan za korištenje, a postoje mnogi dostupni library-i

Processing je programski jezik vrlo širokog raspona mogučnosti te su u njemu može raditi manje više sve, od manjih projekata i brzih sketcheva, za što je originalno bio namjenjen, do većih simulacija i projekata, a taj raspon se stalno povećava kako se Processing razvija. Što god vam padne na pamet, malo, veliko, srednje, možete napraviti - od igrice, GUI-a, simulacije (npr. gravitacije ili optike) do algoritma koji kalkulira sortiranje pingvina u jatu (radi održavanja povoljne srednje temperature).

A sada zapravo bitno... 

Kako počinje ljeto te mnogi od vas imaju više slobodnog vremena možda vam padne na um početi se baviti programiranjem. Processing je vrlo dobar kao početak jer je samo postavljanje mnogo jednostavnije i sam jezik je u velikoj mjeri intuitivan.

Lab Gradske knjižnice Rijeka, baš za tu svrhu, podučavanja mladih programiranju, koje je izrazito relevantna vještina, pokreće radionicu programiranja. Ako se želite pridružiti sve što morate jest otići na naš odjeljak Sketchpada i početi raditi te s nama komunicirati. Za prijavu možete osobno pitati u knjižnici u inkubatoru 3D printanja za djecu i mlade kraj Dječjeg odjela Stribor (kad god je netko tamo slobodan) ili poslati iskaz interesa na magazin@gkri.hr s naslovom GKR Sketchpad - <vaše ime>, sa mail adresom za koju želite napraviti account, a korisno je navesti željeno korisničko ime, vašu dob, predznanje i razloge za bavljenje programiranjem.

Počet ćemo tako razgovarati o programiranju i zajednički raditi...