...je na fronti o kojoj inicijalno nismo previše razmišljali - s PLA-punjenjem. Velika je sreća što su svi ti problemi rješivi te dio učenja rada s 3D-printerima, pa sada iskustvo dijelimo i s vama ne bi li vam bilo jednostavnije i praktičnije.

Nevolje po prvom sloju

O problemu prianjanja prvog sloja modela na podlogu već smo pisali, ali navodimo ponovo s obzirom na izrazitu važnost i učestalost problema. Osim što printer mora biti dobro kalibriran, prianjanje u našem slučaju odlično rješava plava traka.

Nevolje po zapetljavanju

PLA je smotana u kolutove poput konca, a iako je to praktičan način čuvanja veće količine materijala ujedno je i problematičan jer se povećava mogućnost da se PLA u kolutu zapetlja čime dolazi do prekida slobodnog toka prema “glavi” printera. Ovo je jedan od razloga zašto je printere u pogonu uvijek dobro imati pod okom, a ne otići na marendu.

Nevolje po držaču

Držači na kojima se nalaze PLA-kolutovi različiti su na svakom modelu, a to znači da ne moraju biti jednako dobro izvedeni. Na našim Witboxima pod teretom dolazi do povremenog popuštanja držača i pada PLA-koluta pa treba biti oprezan prilikom učvršćivanja držača.

Nevolje po pucanju

Riječ je problemu koji se neće javljati često, ali je također moguć. PLA prije topljenja zapravo je čvrst materijal te je moguće da od silnog savijanja na putu do “glave” jednostavno pukne u vodilici. Ovisno o modelu potrebno je izvaditi vodilicu, odstraniti puknute dijelove PLA i nastaviti s radom.

Nevolje po “loadu”

Relativno često pri promjeni PLA-punjenja ne bi li stavili drugu boju čini vam se da je “load” uspješno izvršen, ali prilikom početka printanja jednostavno ništa ne izlazi van. U tom momentu vas malo oblije hladan znoj jer se po umu mota cijeli niz složenih problema, ali obično nema razloga za paniku. Jednostavno, proces “loadanja” PLA nije prošao uspješno, već je potrebno ponoviti postupak pri čemu je najbolje škarama i koso odrezati početak PLA, posebno već otopljeni dio i tako ga staviti u printer. Problem je tada vjerojatno riješen…