Naravno, govorimo o 3D modeliranju. Iako već generacijama rastemo uz video igre te nam je digitalni svijet 3D-a blizak prstima i oku, sam rad s programima za 3D modeliranje nije toliko jednostavan, a ako nemamo dovoljno volje i motivacije može se pokazati da nije ni zabavan. Susret s profesionalnim CAD program stoga vrlo jednostavno može rezultirati razočaranjem i odustajanjem... No postoji i druga krajnost - u želji da se mogućnost 3D modeliranja i printanja približi što većem broju ljudi izrađuju se programi koji funkcioniraju na prilično instant način - do rezultata se dolazi relativno brzo, ali izostaje čarolija učenja stvaranja. 

Solidan prijelaz između ulaska u svijet složenijih CAD programa predstavlja Autodeskov 123D Design. Nakon što kao desetogodišnjaci i jedanaestogodišnjaci uđemo u svijet 3D modeliranja s Tinkercadom prelazak na 123D Design otvara svijet novih mogućnosti. I dalje su tu osnovna tijela koja se mogu slagati u različite kombinacije, ali sada je tu i mogućnost modifikacije objekata, zaobljivanja rubova, crtanja slobodnih oblika i sl. što omogućava da naši modeli budu složeniji, ljepši, svrsishodniji... Logika i samo korisničko iskustvo rada s 123Designeom bliži su ulasku u svijet koji nas čeka nakon početka rada s Blenderom, Solidworksom, FreeCAD-om,, 3ds Maxom i ostatkom ekipe...

123Design neće zadovoljiti prave profesionalce i iskusne 3D modelare, ali dobar je za uzrast viših razreda osnovne škole ili pak početnika u svijetu 3D modeliranja - relativno brzo možemo stići do konkretnih rezultata, a uz put ćemo dobiti malo bolji dojam o planiranju i crtanju 3D objekata.

Naravno, prije instalacije provjerite da li na vašem računalo program dobro radi jer već ulazimo u zonu grafičkih zahtjeva.

Probajte, moguće su samo greške iz kojih se najviše uči! :)