Predavanje za roditelje mlađih osnovnoškolaca na roditeljskim sastancima u školama.

Program se nastavlja na program Knjiga 'mjesto dude i govori o važnosti knjige i čitanja u životu prvašića. Ostvaruje se u suradnji s osnovnim školama na području grada Rijeke i provodi na roditeljskim sastancima, 15-minutnim izlaganjem koje govori o važnosti čitanja djeci i s djecom koje ne smije prestati polaskom djeteta u školu, dapače, mora ga sustavno i budno pratiti u tom procesu. Knjižnica nudi stručnu pomoć u tome.

Naglašava se važnost razvoja čitatelja uz pomoć raznolikih poticajnih aktivnosti u početnom učenju slova, grafomotoričkih vježbi, čitanja slika, igara riječima, važnost sudjelovanja roditelja u razvoju malog čitatelja. Kako prvašića uvesti u svijet slova, tj. kako mu taj svijet približiti i s njime ga sprijateljiti? Ovim izlaganjem nastoji se roditeljima skrenuti pažnju na bitne sastavnice savladavanja vještine čitanja kako bi svome prvašu bili potpora u tom pothvatu. Jer savladavanje vještine tek je prvi korak u razvoju čitatelja.

Put do razumijevanja pročitanog je dug je i trnovit, no samo uspješno savladan dovodi do onih vrata koja vode u svijet svih ostalih znanja koja nije moguće doseći bez dobro savladane vještine čitanja s razumijevanjem. Prvašiću treba sustavno i postupno "rastvarati" taj svijet i činiti ga razumljivim. Taj mu svijet otkrivamo na specifičan način, postupcima koji odgovaraju njegovim psihofizičkim mogućnostima shvaćanja. Knjižnica je i djeci i roditeljima u tom procesu prirodan partner i suradnik.

Kratko izlaganje roditelje upoznaje s uslugama Gradske knjižnice Rijeka namijenjenim djeci i roditeljima. Podsjeća ih na ulogu knjižnica u razvoju djece i njihovih sposobnosti govora i slušanja, u razvoju čitateljskih vještina, u socijalizaciji djece u kulturnom okruženju te u njihovu otkrivanju svijeta u njegovoj širini i različitosti. Ističe važnost njegovanja kulture dolaženja u knjižnicu i čitanja djeci i s djecom.

Mjesto i vrijeme održavanja: 

Lokacija i termin po dogovoru.

kontakt: programi@gkri.hr