Predavanja za roditelje u vrtićima.

Program je namijenjen poticanju zajedničkog dolaženja djece i roditelja u knjižnicu. Kao kulturna institucija posebno posvećena razvoju usluga namijenjenih upravo najmlađima, nastojimo predstaviti te usluge roditeljima predškolske djece te ih potaknuti na njihovo korištenje. Program se ostvaruje u suradnji s DV-om Rijeka i provodi na roditeljskim sastancima, 15-minutnim izlaganjem koje govori o važnosti čitanja djeci i s djecom od najranije dobi.

Dolaženje djece u knjižnicu od njihove najranije dobi potiče zbližavanje djece s knjigom i čitanjem te omogućuje njihov rast i razvoj u kulturnom okruženju. Često dolaženje djeteta u knjižnicu, dodir s knjigama te čitanje djetetu od najranije dobi potiču razvoj djetetovih sposobnosti govora, slušanja, razumijevanja i predčitačkih vještina (koje omogućuju uspješno učenje čitanja i pisanja). Čitanje djetetu od najranije dobi obogaćuje njegov rječnik, razvija njegovu maštu, budi znatiželju. Djetetu kojem se čita učenje postaje prirodan kružni proces radoznalosti, igre i zabave. Program također potiče cjeloživotno obrazovanje roditelja, s ciljem što kvalitetnijeg roditeljstva te šalje poruku da je knjižnica djeci i roditeljima partner u rastu, razvoju i odrastanju.

Kratko izlaganje roditelje upoznaje s uslugama Gradske knjižnice Rijeka namijenjenim djeci i roditeljima. Podsjeća ih na ulogu knjižnica u razvoju djece i njihovih sposobnosti govora i slušanja, u razvoju predčitačkih vještina, u socijalizaciji djece u kulturnom okruženju te u njihovu otkrivanju svijeta u njegovoj širini i različitosti. Ističe važnost njegovanja kulture dolaženja u knjižnicu i čitanja djeci i s djecom od najranije dobi.

Program Knjiga 'mjesto dude oslanja se na projekt Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva Čitajmo im od najranije dobi.

Mjesto i vrijeme održavanja: 

Lokacija i termin po dogovoru

kontakt: programi@gkri.hr