Pravi predstavnici života na granici, štogod o njima mislili, narod je to u permanentnoj dijaspori koji je stotinama godina uspio sačuvati svoj način života i svoj identitet unatoč različitosti kultura u kojima se privremeno smjestio.

Upravo zbog nomadskog načina života, Romi su u prošlosti često djelovali kao putujući zabavljači i iz tog je razloga u gotovo svim područjima u kojima su živjeli njihova glazba bila vrlo popularna, a unutar njihove zajednice imala posebno mjesto. Glazbu doživljavaju poput zanata, djeca se priučavaju sviranju instrumenata i bavljenju glazbom već od najranije dobi.

Zbog dugih putovanja, romska je glazba poprimila razne utjecaje, instrumentalna pratnja varira od kraja u kojem određena romska zajednica živi. Snažna je prisutnost romske glazbe vidljiva u istočnoj Europi, posebno u Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji te u Španjolskoj.

Španjolska je romska (gitano) glazba popularizirana pod nazivom flamenco te su mnogi umjetnici koji ga izvode upravo te narodnosti. U Bugarskoj je njihova glazba poznata kao chalga, u Rumunjskoj kao manele, u balkanskim zemljama svira se tallava, mješavina grčke inačice skiladiko i chalge.

Sofisticirana orkestralna romska glazba postala je popularna u zapadnoj Europi u drugoj polovici 19. st., svirala se po luksuzim hotelima i salonima te zabavljala uglednike toga doba. U Budimpešti i Mađarskoj općenito su i danas još uvijek najpopularniji restorani sa živom romskom glazbom, svaki posjet Španjolskoj nepotpun je bez doživljaja flamenca, a o vezi između tradicionalih vjenčanja na širem području Balkana i romskih melodija suvišno je i govoriti.

Danas su najistaknutije skupine koje se uz samo izvođenje glazbe bave i drugim aspektima očuvanja romske kulture, a to su mađarski The Rajko Orchestra and Folk Ensamble i suvremeniji sastav Andro Drom koji izvodi, uz klasičnu glazbu, i urbanije pjesme.

Ako vam je ovaj vrlo kratak i brzinski uvod u romsku glazbu tek raspirio zanimanje za nju, svakako preporučujemo sljedeću knjigu iz našega fonda: Gjelem, gjelem: zbirka ciganskih ili romskih pjesama i melodija: (s pregledom povijesti i glazbe Roma) = kedipe promane gilenge thaj melodija: (dikhliba pe historia thaj Romani muzika); zbirku je priredio Zvonimir Pongrac.

Uz knjigu preporučujemo da napokon i poslušate živahne i nemirne note autentične romske glazbe, pa možda dobijete inpiraciju za neko buduće slavlje...

romi 1

Earth Wheel Sky Band – Waltz Rromano

Fanfare Ciocarlia – Queens and Kings

Fanfare Ciocarlia – Baro Biao

Amnesty International - Listen to Roma rights

romi 2

Taraf de Haidouks – Band of Gypsies

Esma Redžepova – Chaje Shukarije

Kal - Kal

Šaban Bajramović – Mostar Sevdah reunion

Putumayo – Gypsy caravan