...za najbolje pismo „Pišem ti, prijatelju...“. Motivacija je bila izrečena ovim riječima:

Život je brz, a prijatelji zanemareni. Evo prilike da ih se sjetite, ili da napišete pismo, zašto ne, nepoznatom prijatelju/ici s kojim ćete podijeliti razmišljanja o životu, nadama, snovima, očekivanjima, idealima ili o...

Cilj Svjetskog dana pisanja pisama je skrenuti nam svima pozornost na važnost i prisnost komunikacije kroz rukom napisano pismo, a koje s razvojem elektroničkog dopisivanja postaje ved pomalo zaboravljeno. Kada ste zadnji put napisali pismo? Jesmo li zaboravili rukom pisana pisma? Svijet želi sačuvati tradiciju pisanja pisama, jer citirajmo: „pisanje pisama umjetnost je koja ispunjava i onoga koji pismo piše, ali i onog koji ga prima. Jer, ima nešto čarobno, tajnovito i sasvim osobno u nizanju rečenica i otkrivanju osjećaja na površini papira. Pišući pismo, odvajamo komadić vlastitog vremena, posvećujući se drugima. Pisanje pisma, osim toga, svojevrsna je gimnastika mozga i moždanih vijuga, sjajna vježba za male, sive stanice, ali i, tvrde psiholozi, sasvim poseban oblik samoterapije i psihoanalize. Pisanje pisma zbog svega toga sasvim je intiman i topao oblik komunikacije, ona karika koja toliko nedostaje u komunikaciji putem računala.“

Pozvani su bili svi, od onih koji su tek počeli pisati slova do zlatnih godina, od 7 do 107, a jedini jasno izražen uvjet bio je da pismo bude pisano rukom. Možemo li još uvijek pisati rukom, nakon što je ruka već poprimila zgrčeni oblik od miša i tipkanja? Ovo je baš bio izazov.

Najbolje pismo u kategoriji odraslih došlo je i do nas. Istina, nije nam sletjelo u fizički, već u virtualni sandučić. Nagrađeno pismo "Dragi moj Tone", 'poslano na natječaj pod šifrom "Pijerina" donosimo u cijelosti.

Kostrena, 24. decembra, 1950 i neke

 

Dragi moj Tone,

Si dobro, kade si? Po čigoven moru se valjaš? Čigove zvezde večeras za put pitaš?

Ta prvi dan je Sv.Lucija bila i šenicu san posadila. Danaska smo lipu šmrikvu otpilili, večeras će je okrunit dica.

Znaš Tone, onaj bakalar ča si pasani vijaj donesal, dobro san stukla i tri dani namakala. Danas san njega i palentu skuhala.

Viš, mi sega imamo, samo mene duša i telo boli, ča tebe za blagdani doma ni.

Mića je prohodila, ma otac je debul, a i nona se počela zgubljivat.

Tone, facadu smo načinili, ki zna, će ti se pijažat? Još samo neš da storimo, pa da moreš brod pušćat.

A sad će ti par besed mat napisat.

Ala bog, dojdi nan.

Vole te tvoja žena i dica.

 

Mili moj sine,

Mate j' nogu spahnul, Paškva je va špitalu, Jož je partil, Luca da je madrun prekinul i Edvija da ima sušicu, a Tonica da je znebila.

Viš sinko moj, nigder niš dobroga, se je puno nevolje.

Nego, kako si mi ti? Čuvaj mi se!

Šterna j' skopana i vrt. Ovi dani ću, ako me vrime pusti, cukarin posadit.

Znaš Toniću, mali je dešpetljiv i fanj lažljiv, ma je dobar, a ona mića prška va se se pača.

Tone, strah me za oca. Kad god iman malo vrimena v rukah mi je krunica. Niš se ti ne poidaj,

za seh se molin i tebe puno volin.

Mat

 

A ja pačere, neznan je ti Marija va pasanen listu napisala, aš ga je na prešu inpoštala, da nan se koza Bela ojarila. Imela je dva lipa jarčića s pindulićin pod vraton.

Ala sad bog sine moj

Voli te tvoja mat Pijerina.

Pod šifrom "Pijerina" krije se Branka Kržik Longin. O motivaciji i pozadini pisma kaže sljedeće:

Ovo pismo je zmišljeno, ma to ne znači da va njemu ni istine. Pisalo se skoro o semu, samo ne one grde stvari ke su se va familjah dogajale, da se oni ki su dugo, preveć ne poidaju.

Na semu se šparalo, pa tako i na karte, zato su puno put i žena i mat pisale na isten folju.

Z mesta san kade je skoro saka kuća imela nekoga na moru, pa san se kot dite  puno toga i naposlušala, a va kasnejeh letah i neš od sega toga va pjesme pretočila.

Branka Kržik Longin

Svitlo dana su joj ugljedale četire zbirke pjesam: "Kostreno moj slatki pelinu", "Škatulica", "Puti su za putovat" i "Kad misli muče". Neke od teh pjesam su i uglazbljene.

Jedna je od osnivača Katedre čakavskog Sabora Kostrena i tako je va Katedre se do danas, puneh 19 let.

Njeji Kostrenjani su joj pred par let lipo zafalili z nagradun za životno djelo, na ku je jako ponosna.

Posvetila ju je sen materan i ženan od pomorci.

Fotografije: hiddenwithyou.com