...kao u nekim zemljama gdje je snažnija "makers" scena, veća snaga proizvodnog sektora, broj patenata i inovacija, ali stvari se ipak kreću... Shvatili smo da nam je veliki problem, ali i ozbiljna potreba imati sve te domaće novosti na okupu pa ćemo pokušati koliko je moguće pratiti ih, bilježiti i dokumentirati na ovom mjestu.

Ukoliko imate takvu, a želite da naš Magazin, Lab i knjižnica uopće šire dobar glas o njoj javite se na magazin@gkri.hr.   


Najnovije (15. 11. 2015.)

U Sisku... 

...nije nedostajalo gužve i to je lijepo vidjeti. 

12244313_1632360830363299_5947492202396330485_o (1)

14. 11. 

3D printanje u Sisku

Danas se u Sisku održava 3D Print Show. Nismo stigli otići tamo s našim konjima za utrku, ali lijepo je vidjeti reprezentaciju skupljenih uređaja: 

Velleman K8200
Rostock Mini
Velleman K8200
Rostock Mini
Prusa i3
ACE 
Prusa i3
Blackwolf L
Ordbot Hadron
Rostock Mini
Ultimaker 2
Ultimaker 2
Stratasys Objet 30 Ortodesk
Velleman 8600 
BQ Witbox
Prusa Hephestos
Leapfrog Creatr HS
Prusa i3 alu frame
Goya 3D GOGO
XYZprinting da Vinci

sisak

12. 11. 

3D printanje u riječkoj neurokirurgiji... 

Ovakve nas vijesti posebno vesele - kada se 3D printeri koriste za nešto vrlo korisno i precizno kao što je medicina.

Posebno nam je drago što je u timu i dr. sc. Sven Maričić koji je dio sebe ugradio i u naš dječji inkubator 3D printanja. 


4.11. 

Samostalno sastavljanje 3D printera u Viškovu

Da 3D printeri već nekoliko godina ulaze u razne pore našeg društva poznata je stvar, a treba reći da većinu procesa pokreću DIY majstori. Jedan takav našao se je u Viškovu kraj Rijeke u čijoj je kućnoj radionici sastavljen poznati i vrlo popularni Prusa printer. Tomislav se prije svega interesira za shvaćanje mehanike i elektronike uređaja pa je ovo odličan početak i baza za eksperimentiranje, dorađivanje... 3D printer će potom na selidbu u jedan drenovski stan gdje će vjerojatno "izbacivati" kalupe za kekse. ;)  

Uživajte u ovom foto-vodiču kroz rad! 


2. 11. 

3D majstorije u Striboru... 

Ovi zaigrani osnovnoškolci svakog ponedjeljka stvaraju nešto novo. Kao rezultat današnjeg rada neke obitelji uskoro će jesti kekse posebnih originalnih motiva, a napravljene uz pomoć 3D isprintanih kalupa.  


CreatBot DX u jednoj riječkoj garaži... 

Darijana Jelušića i tatu mu Denisa vrlo dobro znamo. Darijan je čest gosta Lab-a i već je ostvario neke zanimljive uratke dok je Denis u suradnji sa Svenom Maričićem radio na 3D printanju prototipa proteze za nogu. 3D groznica, poslovne potrebe i čista hobistika i njih su osvojili pa se od ovog vikenda u garaži igraju s uređajem ozbiljne kvalitete i mogućnosti - CreateBot-om 3D.   

Želimo sreću i što bolje rezultate u daljnjem radu! :) 

31. 10. 2015. 


Keksi za Noć vještica 

Thingiverse i ostali servisi za dijeljenje 3D modela prepuni su raznih motiva inspiriranih Noću vještica pa ukoliko nemate vremena ili znanja sami izraditi vlastiti željeni model dobro dođu... Lucija s Drenove pronašla je tako modele kalupa za kekse u obliku zle bundeve i vještice. Za počastiti goste i samoga sebe nečim originalnim sasvim zgodno i korisno... 


30. 10. 

3D printane bundeve i duhovi 

3D printanje je u 30% slučajeva igra i služi oplemenjivanju svakodnevice, posebno povodom posebnih prilika, a jedna od njih je svakako Noć vještica. 

U Lab GKR su spremni. 

3D printane bundeve, duhovi i horor strip. Mi smo spremni. #3dprinting #rijeka #library

A photo posted by MagazinGKR (@magazingkr) on29. 10. 

3D PRINT FORUM u Sisku 

Odličan 3D Forum poziva na prvi 3D PRINT SHOW Sisak. Događaj se organizira u suradnji s Applied Ceramics i Poduzetničkim inkubatorom Sisak (PISAK) te predstavlja zanimljivu platformu za okupljanje i druženje. Datum održavanja događaja je 14. 11. a sve će se odvijati u dva bloka - blok s predavanjima i blok za izložbu printera te printanje zajedničkog modela.

Zavirite u program, a novosti osim na forumu pratite i na Facebook stranici. 

Bravo Sisak! 

3d porint show sisak_o


28. 10. 

3D tvornica budućnosti 

Ekipa iz pet hrvatskih škola koje rade na projektu 3D tvornica budućnosti, a koju pratimo s guštom ide sve bliže opipljivim rezultatima. 

Printaju se i kotači za rover! 


#labOS i 3D printanje

Jako volimo ovu osječku ekipu s kojom smo jednom davno imali i razgovor

Na njihovoj Facebook stranici lijepo možete pratiti sve aktivnosti kao npr. kada su im o 3D printanju došli slušati učenici iz Đakova. :) 

12191515_918788361533885_2594150939540546169_n


24. 10. 2015. 

3D printanje na lansirnoj rampi torpeda bivše tvornice... 

Nije jednostavno sabrati emocije nakon ovakvog dana no probat ćemo. Naš mali 3D printer proveo je dan na suncu uz more na kraju legendarne "Industrijske" gdje je održano sjajno natjecanje u potapanju brodova. Naravno, ne onih pravih već na listu papira... Za sve je zaslužna ekipa koja je pokrenula Battleship Fiume inicijativu koja među ostalim traži i očuvanje lansirne rampe i zaustavljanje njenog propadanja. Više bi voljeli da ekipa iz nekog modernog "Torpeda" dolazi do nas i predstavlja nam svoj novi model 3D printera koji plasira na tržište SAD-a nego da mi hodamo po njihovim kosturima i igramo se tvornice no što je tu je... 

Uglavnom, čestitamo na lijepom događanju i nadamo se da su svi zadovoljni sa svojim brodićima, podmornicima i torpedima koje smo podijelili, a to je negdje preko 50 komada! 

Zavirite u veliku galeriju fotografija! :) 


Radionica 3D modeliranja u "Porinu" 

Naš Sven Maričić, jedan od ljudi koji je dao potisnu energiju inkubatoru 3D printanja za djecu u GKR-u, surađuje s Riječkom razvojnom agencijom Porin gdje sa suradnikom Sanjinom Fućkom drži radionicu 3D modeliranja. Ekipa se uči radu u FreeCAD-u, a mi možemo reći da jedva čekamo njihove radove... 


23. 10. 

3D printanje u osnovnoj školi u Petrinji

Još jedno mjesto koje se upisuje na našu imaginarnu kartu Hrvatske radnog naziva "I mi 3D printamo" je Petrinja. Posebno nas veseli što je takva tehnologija svoje mjesto našla u školi. Sigurni smo da ideja neće nedostajati, a cijelu priču donosi Večernji list. 


3D printer, učenici i taktilne slikovnice za slijepe 

Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka posjetila je grupa učenika i profesora iz dvije škole - Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja i Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja, a sve u sklopu projekta Strojarsko brodograđevne škole: "3D printer i taktilne slikovnice". Voditeljica projekta je Anja Lebarić, knjižničarka Strojarsko brodograđevne škole, a povod je bio obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa i Mjeseca hrvatske knjige.Na druženju je učenicima objašnjen princip rada 3D printera, demonstrirano printanje, ali i pružena konkretna pomoć u provođenju projekta. 

Naime elementi isprintani 3D printerom bit će uključeni u dvije taktilne slikovnice namijenjene slijepoj djeci koje će Strojarsko brodograđevna škola donirati knjižnici Osnovne škole Pećine u kojoj djeluje odjel za slijepu i slabovidnu djecu.  


22.10. 

3D tvornica budućnosti u Parizu

Sjajan projekt koji spaja nekoliko hrvatskih gradova u njihove škole donosi tehnologiju 3D printanja i modeliranja, a sve to uz rad na jedinstvenom proizvodu - roveru za Mars. :) HRT donosi cijelu priču. 

3D PRINTSHOW PARIZ-VIDEO PRILOG-DNEVNIK HRT

Posted by 3D tvornica budućnosti-KUTINA on 21. listopad 2015


3D printanje na turniru potapanja brodova u bivšem "Torpedu"

Iako izgleda logičnije da javljamo o posjeti nekoj tvornici na žalost moramo reći da mi idemo u posjet jednoj bivšoj i legendarnoj čiji prostor još čeka neku novu i suvislu svrhu. U subotu 24. 10. bit će tamo održan jedinstveni turnir u potapanju brodova na otvorenom, a Gradska knjižnica Rijeka će demonstrirati rad 3D printera i dijeliti djeci male isprintane brodiće, torpeda, podmornice...  

Jedva čekamo subotu i #3dprinting uz lansirnu rampu torpeda. #rijeka #3dprint

A photo posted by MagazinGKR (@magazingkr) on