Krenimo ovako. Tražimo znatiželjne, avanturističke, pa čak i hrabre. To si baš možda ti. O novinarstvu se razmišlja i govori na različite načine. Mi smo osmislili svoj. Nas zanima kako kroz pisanje tekstova, stvaranje videa, webova, infografika, slika… govorimo o održivom razvoju, zelenoj paradigmi, svim tim temama u rasponu od globalnog zatopljenja do urbanizma, a koje imaju veze s najdubljim problemima današnjice. Kako o njima pisati i razumjeti ih na racionalan i znanstven, a ne senzacionalistički način? Kako dobre poruke i priče mogu mijenjati ljude? Kako mediji mogu biti u ulozi obrazovanja, a ne histerije?

Ujedno, ovo je novinarsko-medijska radionica na kojoj nikad nisi bio. Radit ćeš s 4 kalibrirana stručnjaka - novinarima i dizajnerima od formata. 

Bez brige, malo sati ćemo provesti u "učionici". 

Tražit ćemo po Rijeci i okolici priče koje odišu zelenilom, održivim razvojem, zdravijom budućnošću ili su nam toliki trn u oku da mislimo da ih treba riješiti. Radit ćemo eksperimente, testiranja grada, upoznavati zanimljive stručnjake, a uz sve to svladati osnove novinarskog rada - kako razvijati različite novinarske forme (vijest, reportažu, razgovor…), kako uređivati tekstove i plasirati ih na web (njega ćemo isto napraviti iz temelja), kako ih dobro urednički i vizualno upakirati ne bi li čitatelj dobio dodatno iskustvo. Zanimat će nas i TV i internet i tiskani formati. Sve gdje možemo ispričati dobru zelenu priču.

Novi susret održat će se u četvrtak 13. 2. u 19 i 30 sati u Palači Modello s prijavljenim sudionicima u Zelenom kutku Gradske knjižnice Rijeka (Središnji odjel Palača Modello). Prijaviti se možete na mail zeleni.kutak@gkri.hr, Facebook porukom stranici Zeleni kutak Gradske knjižnice Rijeka ili na mobitel 091 234 37 04. 

Aktivnost je dio projekta „Nova pravila igre“ kojeg su osmislili, i zajedno ga provode, Udruga za razvoj civilnog društva “SMART”, kao nositelj, i partnerske organizacije Udruga Delta, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka, a sredstava su osigurana u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije. Projekt je usmjeren razvoju novih pristupa učenju, podučavanju i promociji održivog razvoja te aktivnog sudjelovanja djece i mladih utemeljenih na partnerstvu organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice.