U Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka (Središnji odjel Palača Modello, Matije Gupca 23) u utorak 3.10. u 18 i 30 bit će održano predavanje Zvonka Bumbera Izrada projektnih prijedloga i prijava na lokalne, državne i EU natječaje, novi susret iz jesenskog ciklusa besplatnih predavanja za sve građane želje znanja o poslovanju, karijeri, poduzetništvu. 

Projektni pristup sve više postaje način djelovanja i u javnom sektoru, a ne samo u privatnom. Projekti su veoma mjerljivi…imaju svoj “životni vijek”, ograničeni su vremenom, budžetom i ljudskim kapacitetima, a imaju veoma jasne smjernice i vidljive postignute rezultate.

Kada želite obojiti zidove koje sve radnje poduzimate? Prvo odredite vrijeme početka i završetka te budžet kojim raspolažete. Ukoliko vam novac ne predstavlja problem unajmit ćete nekog da to napravi umjesto vas. Ako pak imate ograničena sredstva zatražit ćete pomoć od prijatelja ili to uraditi sami. Rezultat je očit i veoma mjerljiv: koliko novca tijekom koliko vremena ste utrošili i kako ste zadovoljni napravljenim. Uočit ćete što ste mogli napraviti bolje, brže i jeftinije te time steći iskustvo za budućnost. Ista stvar je i s ispunjavanjem projektnih prijedloga i njihovom prijavom na lokalne, državne i EU natječaje. Kada jednom naučite to raditi, svaki sljedeći pokušaj će biti lakši i brži.

Tijekom predavanja Bumber će se osvrnuti na način pretraživanja natječaja za fizičke osobe, udruge i tvrtke, dok će naglasak biti na načinu pravilnog ispunjavanja projektne prijave u cilju postizanja što većeg broja bodova. 

Predavanje će biti prilagođeno svim uzrastima te nikakvo prethodno iskustvo nije potrebno.

Zvonko Bumber je rođen u Šibeniku, studirao u Zagrebu, a živi i radi u Rijeci. Diplomirao je na zagrebačkom PMF–u i stekao zvanje profesora geologije i geografije 2008. Kao i većina mladih ljudi radio na poslovima van struke te 2010. godine uzeo stvar u svoje ruke i osnovao Udrugu za prirodoslovna istraživanja UPRIS. Autor je novog nastavnog sredstva iz geografije „Geološka zbirka u školi“ koja uključuje zbirku stijena s pratećim priručnikom, a koju danas koristi 30 škola diljem Hrvatske i čiji se broj stalno povećava. UPRIS se bavi popularizacijom prirodnih znanosti, a financiran je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja posljednje četiri godine te gradova Dubrovnika, Opatije, Rijeke,Šibenika i Varaždina. Kao predstavnik udruge uključen je u nekoliko odbora, radnih skupina i vijeća na nivou Hrvatske i Europske unije. Od 2011. zaposlen kao nastavnik geografije u Medicinskoj školi u Rijeci. 

Želeći unaprijediti vještine upravljanja projektima i osigurati razvoj udruge, završio sam četiri poslovna modula (Upravljanje projektima, Organizacijske vještine, Upravljanje vremenom i Komunikacijske vještine). Također, položio sam tri modula o izradi projekata financiranih iz EU fondova i stekao certifikat Sveučilišta u Rijeci. Godine 2015. osnovao udrugu "Inovativni projekti" (INO-PRO) kojoj je cilj baviti se društvenim poduzetništvom i izradom multidisciplinarnih projekata. Od tada pisao prijave na natječaje iz državnih i europskih fondova za tvrtke i udruge. Uvijek spreman izaći u susret mladim kreativcima, a posebno udrugama.

Održava predavanja o pisanju projektnih prijedloga i prijava na EU natječaje u svojstvu mentora u riječkom Startup inkubatoru.