Poslovni kutak otvaramo u utorak, 9. svibnja u 13 sati predavanjem "Kako do bespovratnih sredstava iz nacionalnih programa i EU fondova", koje će održati Andrea Oštrić, koordinatorica EU projekata iz Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci.

U Poslovnom kutku svi zainteresirani građani mogu saznati informacije o samozapošljavanju, poduzetničkim inkubatorima, razvoju karijere, EU fondovima, korištenju Središnjim državnim portalom e-Građani te eUsluga Grada Rijeke.

Time Gradska knjižnica Rijeka u okviru svoje informacijske uloge daje doprinos općoj sinergiji društva za poticanje poduzetništva i zapošljavanja.

Uslugu konkretno čine:

  • zbirka knjižnične građe iz područja psihologije poslovnog uspjeha, rada i zapošljavanja, poduzetništva, menedžmenta, poslovne politike i marketinga
  • Knjižnica kao referalno mjesto svih poslovnih informacija važnih za građane
  • Knjižnica kao informacijska točka: 

         -  o drugim subjektima u gradu koji se bave poduzetništvom

         - za mogućnosti zapošljavanja

         - za državne potpore poduzetništvu

         - za fondove EU

  • Knjižnica kao potpora građanima za korištenje državnim portalom e-Građani te eUsluga Grada Rijeke
  • informacijsko-komunikacijska oprema koja omogućuje pretraživanje tematskih mrežnih izvora te pisanje životopisa, molbi, poslovnih planova i dr.

Unutar Poslovnog kutka održavat će se tematska predavanja iz područja poduzetništva, zapošljavanja i slično. Predavanja će se održavati utorkom dinamikom koja bude ostvariva, a bit će najavljena na našim stranicama.

Dođite u naš Poslovni kutak!

Poslovni kutci ili odjeli osnivaju se u narodnim i drugim knjižnicama u okviru informacijske uloge knjižnica da bi i knjižnice bile mjesta potpore građanima u što boljem snalaženju na tržištu rada i u poduzetničkom svijetu.

 

Uslugu Poslovnog kutka Gradska knjižnica Rijeka temelji i na Pulmanovim smjernicama (The PULMAN Guidelines, 2003.) u kojima se navodi da narodne knjižnice pružaju svojim korisnicima usluge i iz važnih područja društvenoga života:

 

- društvena inkluzija

- e-vlada i građansko pravo

- informacijske usluge za društveni i gospodarski razvitak – potpora poduzetništvu i gospodarstvu.

 

Usluga Poslovnog kutka specifično je usmjerena ka poslovnim informacijama i izvorima s ciljem osnaživanja lokalne ekonomije, a na način da građani poslovne informacije mogu naći na jednome mjestu, tj. da knjižnica bude središnje mjesto lokalne zajednice za teme poduzetništva, zapošljavanja, poslovne motivacije, javne potpore gospodarskim aktivnostima i sl.