Zatvori

Usluge

Posuđivanje knjiga, zvučnih knjiga, e-knjiga, čitanje novina i časopisa

U Središnjem odjelu - Palača Modello: stručna knjiga, publicistika i periodika potražite veliku ponudu stručne i stručno-popularne literature, stručnih knjiga na stranim jezicima, periodike i zavičajnih knjiga, novina i časopisa. To je naš odjel posvećen znanosti, publicistici i periodici – dom stručnih knjiga! Preporučujemo relevantnu literaturu iz koje i sami učimo. Pružamo neposredan pristup informacijama kako bismo korisnicima olakšali put do novih znanja i vještina.

Izdvojene zbirke

U Središnjem odjelu izdvojeno je nekoliko zbirki knjiga i periodike, te ih nije moguće posuditi. To su: zbirka vrijednih i starih knjiga - Rara i Akademije, zbirka priručne literature Referentna zbirka, Zavičajna zbirka knjiga i zbirka knjižničarske literature Bibliotečna zbirka. U odjelu se nalazi zbirka Periodike koju jednim dijelom čine naslovi koji se izdaju u Rijeci i okolici. O tim naslovima posebno skrbimo te ih izdvajamo u zbirku Zavičajne periodike, u kojoj čuvamo stare brojeve Novog lista, primjerke Primorskih novina i Primorskog vjesnika.

Periodika

Novine, zavičajnu periodiku, stručne časopise i tekuću periodiku možete potražiti u Središnjem odjelu Palača Modello. Dnevne novine i pojedine popularne časopise možete čitati u Narodnoj čitaonici, Ogranku Zamet, Ogranku Turnić, Ogranku Trsat, Ogranku Drenova i Dječjem odjelu Stribor. Novinama i časopisima možete se koristiti samo u prostorima Knjižnice, tj. naslovi periodike nisu dostupni za posudbu. 

Informacijske usluge

Knjižničari Središnjeg odjela će Vam rado pomoći u pronalaženju i korištenju informacijskih izvora i savjetovati Vas gdje ih pronaći kao pomoć pri pisanju domaće zadaće, seminara, referata, završnih radova... Na jednostavne informacijske upite odgovorit ćemo odmah, dok za složene informacijske upite kao što su popisi literature za stručne i završne radove potrebno je ispuniti obrazac u Središnjem odjelu. Napomena: Osigurajte neophodno vrijeme za obavljanje knjižničnih usluga, na složeni informacijski upit odgovorit ćemo s vremenskim odmakom jer je za pretraživanje građe potrebno izdvojiti određeno vrijeme. Naše su sposobnosti prepoznate u knjižničarskoj stručnoj zajednici te smo važan dio zajednice knjižničara informatora uključenih u projekt Pitajte knjižničare.

Međuknjižnična posudba

Ukoliko naši odjeli i ogranci u fondu nemaju građu koja Vam je potrebna za obrazovanje, usavršavanje, znanstveni ili stručni rad – slobodno u Središnjem odjelu zatražite uslugu međuknjižnične posudbe. Građom pribavljenom ovim putem možete se koristiti u čitaoničkim prostorima Odjela, a usluga se naplaćuje prema cjeniku te prema stvarnim troškovima (cijena koju Knjižnica plaća drugoj knjižnici i poštarina).

Čitaonički prostor

U čitaoničkim prostorima Središnjeg odjela moguće je pisati zadaću, seminarske radove, učiti ili istraživati. Na raspolaganju su Vam osim građe za posudbu i građa zbirke priručne literature, zavičajne zbirke knjiga ili zavičajne periodike, naslovi periodike i tekuće periodike. U prostorima čitaonice možete se služiti vlastitim prijenosnim računalom i koristiti slobodan pristup internetu. 

Poslovni i Zeleni kutak

U odjelu su smještena dva posebna kutka tematskog profila - jedan usmjeren na održivi, a drugi na poslovni razvoj. Potičemo zanimanje za poslovne teme i zelene načine kvalitetnog življenja, brige o okolišu i provođenja slobodnog vremena. Nastojimo korisnicima približiti nove tehnologije i aktualne teme te stvoriti konkurentniju i svjesniju zajednicu. Pozivamo Vas da provjerite ponudu svježih naslova, od kojih je veliki broj na engleskom jeziku.