Korisnicima Gradske knjižnice Rijeka dostupna je usluga korištenja e-knjižnice na mobilnim uređajima i tabletima putem aplikacije ZaKi Book, prve hrvatske knjižnične aplikacije za e-knjige.

Riječ je o izrazito važnom i značajnom trenutku u razvoju Gradske knjižnice Rijeka jer će se građanima na usustavljen način ponuditi i posudba e-knjiga na hrvatskom jeziku kroz korištenje narodne knjižnice. Hrvatsko tržište e-knjiga na hrvatskom jeziku vrlo je skromno, a iako većina građana preferira tiskane naslove vrlo je važno i da legalna i profesionalna dostupnost e-knjige bude što veća i bolja svim zainteresiranim građanima stoga je ovo početak nakon kojeg vjerujemo slijedi značajniji i kvalitetniji razvoj područja dostupnosti e-knjiga na hrvatskom jeziku uopće.

Aplikacija ZaKi Book (ZaKi je inače naziv knjižničnog informacijskog sustava koji stoji u pozadini cijelog svakodnevnog rada knjižnice/kataloga) spremna je za slobodno preuzimanje u Google Play Storeu (Android uređaji), Microsoft Storeu (Windows 10) i App Storeu (iOS uređaji), a potom ju mogu koristiti svi učlanjeni korisnici Gradske knjižnice Rijeka upisom broja članske iskaznice i PIN-a kojeg je moguće dobiti u svim odjelima i ograncima (riječ je o istom PIN-u kojeg možda već koristite za Moj GKR profil). Upisati se u knjižnicu ili obnoviti članstvo moguće je i online putem. Detalje provjerite ovdje.

Procedura dobivanja PIN-a zbog specifičnosti situacije je promijenjena, a sve što je potrebno učiniti je javiti se na mail pin@gkri.hr s upisom svog imena i prezimena, broja članske iskaznice i adrese prebivališta. PIN će biti uručen najkasnije sljedećeg radnog dana. Uz Gradsku knjižnicu Rijeka istu uslugu svojim korisnicima od ranije pružaju Knjižnice grada Zagreba i Gradska knjižnica Ivanić-Grad dok istarske knjižnice e-knjige pružaju dostupnima kroz drugu platformu iBiblos. Sam razvoj aplikacije ZaKi Book vode Knjižnice grada Zagreba i informatičko poduzeće VIVa Info.

Gradska knjižnica Rijeka kao jedna od korisnica unutar knjižnično-informacijskog sustava ZaKi, platformu posudbe e-knjige ponudila je svojim članovima kao dodatnu, novu uslugu. Gradska knjižnica Rijeka također samostalno bira e-knjige prema mogućnostima i dostupnosti naslova na hrvatskom tržištu. Trenutno je nabavljeno preko 700 naslova.

Osnovni koraci i pravila korištenja:

- aplikacija za korištenje e -knjige može se besplatno preuzeti na platformama Google Play (za Android), App Store (za iOS) i Microsoft Store (Windows 10)

- u aplikaciju se ulazi brojem članske iskaznice i PIN-om (dobiva se u knjižnici na upit)

- u trenutku prijavljivanja u aplikaciju ZaKi Book, sustav vas prepoznaje kao korisnika Gradske knjižnice Rijeka i aplikacija mijenja izgled i naziv – postaje e-knjiga GKR

- preko aplikacije možete pretražiti naslove, zadužiti i razdužiti knjigu, povećavati i smanjivati slova

- zbog ograničenog broja licenci moguće je posuditi dvije knjige odjednom, a četiri naslova mjesečno što ne umanjuje broj posuđenih knjiga u fizičkim odjelima i ograncima – dakle, možete odjednom imati posuđene 2 e-knjige + 4 tiskane knjige

- aplikacija se može koristiti na 4 uređaja istovremeno

- rok posudbe e-knjige je 30 dana – ne morate poduzimati dodatne radnje nego program jednostavno „povuče“ knjigu i više je nema u vašoj aplikaciji bez dodatnih troškova odnosno zakasnine

Što u slučaju problema?

U slučaju tehničkih problema s korištenjem aplikacije preporučujemo opcije: provjeriti kvalitetu wi-fi veze, osvježavanje (refresh) aplikacije, uklanjanje i ponovno instaliranje aplikacije, gašenje i paljenje uređaja na kojem je aplikacija instalirana. Ako ti postupci ne pomažu s prijavom o tehničkim poteškoćama potrebno se javiti na mail zakibook@vivainfo.hr.

 

U slučaju svih dilema i pitanja oko e-knjige s knjižničnog aspekta (dostupnost naslova, status posudbe i sl.) javite se na mail eknjige@gkri.hr.