Zajednički projekt Planinarskog društva Kamenjak i Knjižnice u kojem se dvaput godišnje organizira akcija za građane – priča u prirodi i planinarska šetnja stazom na rubnom djelu grada, na Biviju, pogodnom za sve uzraste. Udio je Knjižnice u organizaciji kulturnog dijela programa.

Poučna planinarska staza Šuma Striborova nalazi se u riječkom predjelu Bivio. Izuzetno je pogodna za učenje prvih planinarskih koraka predškolaca i školaraca, a namijenjena je i obiteljskim izletima, sportašima i rekreativcima, umirovljeničkim šetnjama. Šuma predstavlja idealnu učionicu prirode u prirodi, pogodnu za vrtićke grupe i razredna odjeljenja. Livade na koje se šetnjom kroz Šumu nailazi pozivaju na igru, priču, odmor, oslobađanje kreativnosti i učenje. S vrha Šume pruža se pogled na cijeli Kvarnerski zaljev.

Osim poveznice u imenu nove planinarske staze, našeg dječjeg odjela i najpoznatije hrvatske bajke, ono što smo odmah prepoznali kao razlog za suradnju jest još jedna prilika da roditeljima pošaljemo još jednu poruku o važnosti čitanja djeci. To inače nastojimo potaknuti većinom naših programa, uključivanjem cijelih obitelji, a čitanje u prirodi je korak više, jer potiče i zdravo i korisno. Osim za djecu u pratnji roditelja, nona i nonića, livade su u Šumi Striborovoj izuzetno pogodne za školu u prirodi, pa će sigurno i vrtići i škole prepoznati priliku za čitanja na otvorenom. S vremena na vrijeme, prema dogovoru i na traženje, tete iz Stribora pripremaju se za čitanje priče u Šumi Striborovoj.

Smještanje knjige u prirodu samo je njen prirodni povratak na početak kruga – iz drveta je nastala, drveću se vraća. Osim izmišljenih priča koje se djeci mogu pričati na livadama Šume Striborove, može im se ispričati i istinita priča o nastanku papira, mogu im se čitati edukativni sadržaji o prirodi, biljnom i životinjskom svijetu u našim šumama i zbog svega toga izdvojili smo korito preporuka prigodnih knjiga, zbirku stručnih knjiga i zbirku priča o prirodi, šumi, životinjskom i biljnom svijetu koje povezujemo s informacijom o postojanju nove planinarske stazice na samom rubu grada. Stribor je kao dječji punkt u centru grada idealno mjesto za vezu i informaciju o postojanju zdrave zone za čitanje.

Mjesto i vrijeme održavanja

Šuma Striborova na Kantridi

Posljednja subota u travnju (Tjedan dobre dječje knjige!) i prva subota u listopadu (Dječji tjedan) svake godine.

Okupljanje na okretištu autobusne linije br. 1 od 10.30, polazak u 11.00.