U utorak 13. veljače 2018. u 18 i 30 u Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka bit će održano predavanje Jane Blažević Marčelja "Kako krenuti? Obrt, j.d.o.o., d.o.o.... - što je bolje?“ na kojem će se nastojati odgovoriti na upitnike koji se javljaju kada želite postati poduzetnik a niste sigurni od kuda krenuti.

Prvi korak kod pokretanja poduzetničkog pothvata je sama ideja. Iako je od ideje do tržišta dug put, dobro sročena i objašnjena ideja može taj put olakšati i ubrzati. Uspjeh vaše ideje ne ovisi samo o tome koliko je ona dobra i originalna već i o nekim drugim elementima koji određuju, ograničavaju ili povećavaju mogućnost uspjeha.

Drugi korak je registracija „poslovnog subjekta“ s kojim ćete obavljati svoju djelatnost. Danas na internetu postoji mnoštvo informacija od kojih morate izvući one koje su aktualne, što može predstavljati izazov s obzirom na dinamično poslovno okruženje u kojem živimo.

Cilj ovog predavanja je dati polaznicima uvid u specifičnosti svakog pravnog oblika poduzetništva, njihove karakteristike, prednosti i mane. Predavanje je namijenjeno onima koji namjeravaju započeti vlastito poslovanje i traže informacije koje će im pomoći da bolje razumiju poduzetničko okruženje i ono što ih očekuje.

Jana Blažević Marčelja, mag. oec., zamjenica je direktora i voditeljica edukacijskog centra Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci te je veliki dio svoje poslovne karijere provela u osigurateljnom sektoru. Stručno se usavršavala u Beču, nakon čega je vodila niz nacionalnih i međunarodnih razvojnih projekata. Ima dugogodišnje iskustvo na području edukacije, razvoja novih proizvoda i tehnoloških rješenja te unapređenja poslovnih procesa.

Poslovna je savjetnica i predavačica te certificirani Pricing Professional pri Professional Pricing Society – vodećoj svjetskoj udruzi posvećenoj strateškom pristupu određivanju cijena. Bavi se poslovnim savjetovanjem i educiranjem klijenata iz znanstvene i poslovne zajednice te je kreirala i održala niz seminara vezano uz osnivanje poduzeća, financijske elemente poslovanja i određivanje cijena. Tajnica je udruge USACC (Američka alumni zajednica Hrvatske) te je, zahvaljujući potpori Američkog Veleposlanstva Zagreb, pohađala International Visitor Leadership Program „Empowering European Youth through Entrepreneurship and Innovation“.