...i vidjeti kako iz sadašnje perspektive sve izgleda bezazleno i smiješno - iako se tada činilo “krajem svijeta“.

Oduvijek postoje ljubitelji lektira koji s njima rastu, maštaju i uživaju otkrivajući nove spoznaje, dok drugi sve napore ulažu u traženje načina kako vješto i neprimjetno izmaknuti nametnutim im naslovima. Ima i onih koji ne odustaju od čitanja unatoč činjenici da su im obvezne lektire neprivlačne ili u potpunosti nezanimljive. Ponekad presude pritisci roditelja, snažan karakter koji pokazuje spremnost oduprijeti se i najtežim izazovima ili jednostavno mirenje s trenutnom situacijom i prihvaćanje lektire kao jednog dijela školskih obaveza.

Dječje su lektire predmet brojnih rasprava čije je nastojanje pronaći najbolje rješenje za obje strane - struku koja vrši procjenu i odlučuje što je najprikladnije, te učenike na koju rezultati konačne odluke direktno utječu. Izabrati naslove koji svojim sadržajem, stilski i jezično odgovaraju ciljanoj dobnoj skupini, a da ih istovremeno zainteresiraju za čitanje, nezahvalan je zadatak. Poznata je činjenica da se stvaranje čitateljskih navika stječe u najranijoj dobi, stoga susreti s prvim lektirama trebaju biti iznimno zanimljivi i poticajni kako bi se od najmlađih generacija stvorila zainteresirana čitateljska publika.

Unatoč brojnim suprotstavljenim mišljenjima oko izbora idealnih lektirnih naslova, građani i stručna javnost nikako da se slože oko najboljeg rješenja. Kao dobra preporuka i prihvatljiva metoda za postizanje obostranog zadovoljstva mogle bi poslužiti poruke zajedništva iz jedne od najpoznatijih pjesama hrvatskog filma:

„Kad se male ruke slože
Sve se može, sve se može

Kad se mnogo malih složi
Tad se snaga stoput množi...“

Lektire su danas dostupne svima, osim u školskim i narodnim knjižnicama koje osiguravaju velik broj primjeraka, mogu se čitati i preko zaslona računala, tableta ili pametnog telefona. Na mrežnim stranicama eLektire nalaze se cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire, besplatno dostupna učenicima i studentima, te njihovim nastavnicima i profesorima. Cilj je projekta objaviti preko tisuću naslova osnovnoškolske i srednjoškolske lektire na webu.

Ukoliko pripadate skupini kampanjaca koja u posljednji trenutak želi osigurati primjerak za čitanje, a nije u mogućnosti doći do njega u tiskanom ili elektroničkom izdanju, uvijek mogu pomoći njihove ekranizirane verzije. Nerijetki su upiti u knjižnicama za pojedinim naslovima kada su svi primjerci već na posudbi, pa nakon što knjižničari ponude istoimeni film nastane olakšanje i uzvici spasonosnog oduševljenja.

Na temelju lektirnih naslova nastali su mnogi kultni filmovi koji su i danas inspiracija za brojne filmske adaptacije. U nastavku je pregled dječjih filmova koje bez obzira na pročitani original gledamo, prepričavamo i u njima uživamo.

Mato Lovrak: Vlak u snijegu

"Inspiriran stvarnim događajem, roman jednostavne dinamične fabule oblikovane u stilu pustolovnog zapleta govori o djeci Velikog Sela koja sa svojim učiteljem odlaze na izlet u grad, a na povratku kući, zahvaljujući zajedništvu uspijevaju spasiti vlak iz snježnog nanosa. Po knjizi je snimljen i igrani film 1976. godine."

Pronađite DVD "Vlak u snijegu" na našim policama: http://goo.gl/9OJlSP

Mato Lovrak: Družba Pere Kvržice

"Glavni junaci su seoska djeca koja se prihvate jedinstvenog posla: u tajnosti obnavljaju stari, zapušteni i oronuli zadružni mlin. Unatoč mnogim preprekama družba ostaje složna u želji da postigne svoj cilj. Usporedbom djece i odraslih naglašena je pozitivnost dječjih osjećaja zajedništva i dobra. Knjiga je dobila filmsku adaptaciju 1970. godine."

Pronađite DVD "Družba Pere Kvržice" na našim policama: http://goo.gl/ZlTKMx

Ivana Brlić-Mažuranić:Čudnovate zgode šegrta Hlapića

"Priča je to o šegrtu Hlapiću malenom kao lakat, veselom kao ptica, hrabrom kao kraljević Marko, mudrom kao knjiga, a dobrom kao sunce, te o njegovom čudnovatom putovanju. To je ujedno priča i o napuštenoj cirkuskoj djevojčici Giti, o majstoru Mrkonji i njegovoj ženi dobra srca. Knjiga donosi radost i veselje svima koji s njom dijele čudesa, a na filmskom platnu pojavila se 2013. godine. "

Pronađite DVD "Šegrt Hlapić" na našim policama: http://goo.gl/4qzz0L

Slavko Kolar: Breza

"Breza je novela s temom iz seljačkog života, humorističkog karaktera, lirskog ugođaja, sa snažnom socijalnom podlogom. Prema Kolarovim pripovjetkama "Breza" i "Ženidba Imre Futača" snimljen je 1967. i dugometražni igrani film "Breza", cjelovečernji film modernističkog stila pripovijedanja."

Pronađite DVD "Breza" na našim policama: http://goo.gl/a3S001

Anto Gardaš: Duh u močvari

"Prvi put objavljen 1989. godine, ovaj roman, autora predstavlja kao dobrog poznavatelja i ljubitelja prirode. Fabula ima formulu kriminalističkog romana, gdje djeca kao glavni akteri, zajedničkim snagama, otkrivaju zlikovca, pribavljaju dokaze i razrješavaju misterij duhova. Roman je također poziv na čuvanje prirodnih ljepota i njenih stanovnika, a prema predlošku Duha u močvari snimljen je 2006. godine cjelovečernji film."

Pronađite DVD "Duh u močvari" na našim policama: http://goo.gl/Y8vYZ6

Ivan Kušan: Zagonetni dječak

"Zanimljiv i rado čitan dječji roman treći je dio krimi-serijala s dječakom Kokom Milićem u glavnoj ulozi. U napetoj priči četrnaestogodišnjaci uz domišljatog i spretnog dječaka Koka rješavaju novu misteriju. Razloga je dovoljno za novu detektivsku pustolovinu. Dječaci uključuju i prijateljicu Marijanu u istragu kao špijunku, te korak po korak razotkrivaju dobro čuvanu tajnu. Prema romanu je 2013. snimljen istoimeni igrani film."

Pronađite DVD "Zagonetni dječak" na našim policama: http://goo.gl/XLpN19

Ivan Kušan: Koko i duhovi

"Klasični dječji krimić. Sa Zelenog Vrha već znani nam junak Koko preselio je u grad. A gdje je Koko tu su i događanja. Ovaj put, čini se, natprirodna. No, završetak je kakav svi volimo - dobri i pametni riješe sve probleme, zločesti dolijaju, rastavljeni se sretnu, grešni padaju. Film je snimljen 2011. prema istoimenom romanu."

Pronađite DVD "Koko i duhovi" na našim policama: http://goo.gl/8qi3DR

Erich Kaestner: Emil i detektivi

"Desetogodišnji Emil plemenit je i vedar dječak koji se odlučno bori za svoje pravo ne posustajući pred zaprekama ni kad se radi o napetoj jurnjavi za kriminalcem za kojim policija odavno traga. U ovom dječjem krimiću didaktički elementi oplemenjeni su nenametljivim humanističkim porukama o međusobnom razumijevanju, pomaganju i suradnji. Istoimeni film je snimljen 2001."

Pronađite DVD "Emil i detektivi" na našim policama: http://goo.gl/zN9ub9

Lyman Frank Baum: Čarobnjak iz Oza

"Djevojčica Doroty iz Kanzasa i njezin psić Toto predvode neobičnu družinu koju čine: Strašilo, Limeni Drvosječa i plašljivi Lav, na putu ka Čarobnjaku iz Oza u Smaragdni grad. Simpatična družina susrest će se s brojnim poteškoćama, ali će ih zajedno sve riješiti, koliko god se one bezizlaznim činile. Prema romanu je snimljen i film 1939. godine."

Pronađite DVD "Čarobnjak iz Oza" na našim policama: http://goo.gl/OXwFPR

Charles Dickens: Oliver Twist

"Prikazujući životni put jednoga dječaka od rođenja u ubožnici, preko odrastanja u vrlo lošim uvjetima sirotinjskog doma sve do pada u ruke užasnom Faginu i konačnog oslobađanja svih muka, Charles Dickens optužio je englesko društvo XIX. st. zbog licemjernog i neljudskog načina skrbi o siročadi. Ekranizacija romana Charlesa Dickensa o teškom životu dječaka iz engleskog sirotišta je iz 2005. godine"

Pronađite DVD "Oliver Twist" na našim policama: http://goo.gl/3jxhpP

Astrid Lindgren: Pipi Duga Čarapa

"Četrdesetih godina 20. stoljeća kada su knjige o neobičnoj djevojčici Pipi izdane, mogla se doživjeti kao kontroverzna. Najjača je djevojčica na svijetu s pjegama i crvenim pletenicama koje stoje uspravno, neodgojena je i često proturječi odraslima. Živi bez roditelja u kući zvanoj Villa Villekulla zajedno sa svojim pjegavim konjem Lilla gubben (Malim prijateljem) i majmunom Gospodinom Nilssonom. "

Pronađite DVD-e "Pipi Duga Čarapa" na našim policama: http://goo.gl/6D35sD

Roald Dahl: Charlie i tvornica čokolade

"Neobičnost ove tvornice je što nitko nikada nije zavirio u nju, a sada konačno Willie Wonka raspisuje natječaj, koji će sretnim dobitnicima omogućiti posjet njegovoj veličanstvenoj tvornici. Prema ovom romanu-bajci snimljena su i dva filma (1971. i 2005.) od kojih smo ovaj zadnji imali prilike vidjeti i u našim kinima."

Pronađite DVD "Charlie i tvornica čokolade" na našim policama: http://goo.gl/o4abhn

Nick Hornby: Sve zbog jednog dječaka

"Will je pomodni londonski kicoš, koji na sve načine pokušava održati svoj "cool" image. Marcus je dvanaestogodišnji dječak, koji se nakon nedavnog razvoda roditelja preselio se s majkom u London te ima ozbiljne životne dvojbe i uvrnut smisao za humor. Njihovi će se putevi stjecajem okolnosti spojiti, a u trenutku kada Will shvati da je dio Marcusova paklenog plana u kojemu mu je dodijeljena uloga oca-surogata i dobre partije za mamu, već će biti upleten u svoju najgoru noćnu moru - emocionalni kaos života običnih ljudi. Prema romanu je snimljen istoimeni igrani film 2002. godine."

Pronađite DVD "Sve zbog jednog dječaka" na našim policama: http://goo.gl/6Ryu2b

Jules Verne: Putovanje u središte Zemlje

"Profesor Lidenbroch iz Hamburga i njegov nećak Alex, pronalaze komad pergamenta sa tajanstvenim znakovima. Dešifrirana poruka će ih odvesti na najčudesniju ekspediciju - u samo središte Zemlje. Jedan od mnogobrojnih znanstveno - fantastičnih romana Julesa Verna i danas oduševljava djecu željnu pustolovine. Film je snimljen 2008. prema istoimenom romanu."

Pronađite DVD "Put u središte Zemlje" na našim policama: http://goo.gl/nXqSem

Clive Staples Lewis: Lav, Vještica i ormar

"Peter, Susan, Edmund i Lucy pronašli su kroz stari ormar put u tajni svijet Narnije. Ondje je u tami i zimi vladala zla Bijela Vještica. Ipak ima netko moćniji od nje. Dobar i plemenit lav Aslan. On pomaže djeci da unište Bijelu Vješticu i postanu kraljevi i kraljice Narnije. Djeca su vratila smijeh i radost stanovnicima Narnije, a otjerala zimu i zlo. Hrabrim srcem punim ljubavi može se uistinu i nemoguće. "

Pronađite DVD "Kronike iz Narnije : Lav, Vještica i ormar" na našim policama: http://goo.gl/Lxogq4