Na konferenciji za novinare održanoj tim povodom dosadašnja iskustva s korištenjem tablet računalima u Knjižnici te detalje o novoj fazi projekta iznijeli su ravnateljica GKR-a Gorana Tuškan Mihočić, direktor Rafinerije nafte Rijeka Igor Šepić i suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte Knjižnice Kristian Benić.

Najveća je novost da će nakon eksperimentalnog uvođenja usluge korištenja tablet računalima u Narodnu čitaonicu od početka listopada zahvaljujući sponzorstvu INA-e biti moguće koristiti se tablet računalima i u ograncima Drenova, Zamet i Turnić.

Igor Šepić osvrnuo se na logičnost podrške INA-e takvim novostima jer je Rijeka mjesto s kojim je povezanost kompanije vrlo duboka. Tablet računala u Gradskoj knjižnici Rijeka možda su jedan od najambicioznijih projekata koje podržavamo u zajednici te ćemo to nastaviti činiti i u daljnjem razvoju. Sama tehnologija ove vrste budućnost je i temelj cjeloživotnog učenja do kojeg nam je izrazito stalo, istaknuo je Šepić.

Čitanje ne poznaje razliku među medijima 

Ravnateljica Gorana Tuškan Mihočić zapitala se zašto je ovakvim uređajima uopće mjesto u knjižnici. Poticanje čitanja ne poznaje razliku među medijima i tehnologijama - čitanje je životno važna vještina i želimo jasno reći da je važno čitati - bilo to s papira ili ekrana. Radi se o osiguranju pristupa tehnologiji svim kategorijama stanovništva, dakle, i onima čije životne prilike ne omogućuju da se drugdje upoznaju s novim tehnologijama, naglasila je Tuškan Mihočić.

Pored te socijalne komponente obrazložila je kako je knjižničarima također iznimno važno poticati produkciju sadržaja stvaranjem potražnje među čitateljima. Zaista bismo željeli da živne produkcija i časopisa i knjiga u elektroničkom obliku, a paralelno s time bit će nužno razviti platformu za posudbu elektroničkih sadržaja u knjižnicama te razriješiti sva pitanja koja prate takav proces - i tehnička, i pravna, i financijska, zaključila je Tuškan Mihočić.

Kristian Benić istaknuo je da uloga knjižnica u stvaranju senzibiliteta prema suvremenosti nije novost, pri čemu mu je kao primjer poslužilo autobiografsko djelo Rani dani: kako smo odrastali uz filmove i televiziju Gorana Tribusona, u kojem se autor prisjeća da je u Bjelovaru krajem pedesetih televizijski program prvi put gledao upravo u gradskoj knjižnici! Nadamo se da će neka nova djeca imati jednako lijepe uspomene i na ovo razdoblje, naglasio je Benić.

Edukacije za osobe treće životne dobi 

Podsjećamo, početkom veljače uslugu korištenja tablet računalima predstavili smo u Narodnoj čitaonici programom (p)Okrenimo čitanje. Riječ je o lokaciji specifične korisničke baze mahom sačinjene od osoba treće živote dobi. U skladu s time u Narodnoj čitaonici organizirali smo programe educiranja, koje je prošlo preko 100 polaznika treće životne dobi.

Korištenje uslugama i edukacija ujedno su pribavili vrlo vrijedne informacije o željama korisnika, među kojima se posebno ističu želja za posudbom uređaja i želja za poboljšanjem ponude sadržaja na hrvatskom jeziku. Naime, u skladu s očekivanjima pokazuje se da je razvoj kvalitetne ponude e-sadržaja u Hrvatskoj izrazito spor, dok su korisnicima dostupni uglavnom sadržaji (knjige, magazini...) na engleskom jeziku.

Naši su ogranci smješteni u napučenim riječkim kvartovima, bilježe porast popularnosti pa će biti zanimljivo proučavati kako će se usluga razvijati u novom kontekstu. Naravno, i dalje ćemo organizirati redovite edukacije i savjetovanja o korištenju uređajima, kao i predavanja i okrugle stolove o ulozi novih medija u kulturi čitanja. Usluga će za korisnike biti dostupna od početka listopada.  

Tableti 2