U suradnji s Centrom za stalno stručno usavršavanje  organiziramo tečaj  Sedam ključeva za čitanje s razumijevanjem.

Mjesto održavanja: dvorana RIHub-a (ex Bernardi), Ivana Grohovca 1 a

Datum i vrijeme održavanja: petak, 24. svibnja 2019.; 11.00-15.00

Tečaj vode:

Mirjana Milinović, prof., dipl. knjižničarka

Suzana Jurić, prof.

Sadržaj:

Uvod: upoznavanje sudionika i motivacija za sudjelovanje u radionici Sedam ključeva za čitanje s razumijevanjem, čija je namjena promicati kvalitetno čitanje i stvarati istinskog čitatelja.

1. KLJUČ: Vježbanje stvaranja vizualnih, zvučnih, taktilnih, okusnih i mirisnih senzornih slika uz pomoć dijaloške metode, čitanja u sebi, interpretativnog čitanja naglas, aktivnog slušanja, crtanja i prezentiranja stvorenoga.

2. KLJUČ: Upoznavanje s mogućnostima upotrebe vlastitog predznanja kako bi se kvalitetnije čitalo. Vježbanje vještina povezivanja i stvaranja dodirnih točaka teksta s osobnim životnim iskustvom, s drugim tekstom ili drukčijom vrstom umjetničkog djela, te teksta sa svijetom koji nas okružuje.

3. KLJUČ: Uvježbavanje vještina postavljanja pitanja prije, za vrijeme čitanja i nakon čitanja teksta.

4. KLJUČ: Osvješćivanje važnosti moći predviđanja, otkrivanja važnih ideja na temelju dokaza, povezivanja, prisjećanja, obraćanja pažnje detaljima, ponovnog promišljanja o značenjima, obavljanja unutarnjeg dijaloga i zauzimanja stajališta, zaključivanja i nagađanja.

5. i 6. KLJUČ: Vježbanje uočavanja ključnih pojmova u tekstu, odvajanja bitnog od nebitnog, stvaranja natuknica; vježbanje sintetiziranja i stvaranja sažetka.

7. KLJUČ: Osvješćivanje važnosti njegovanja budne svijesti kod čitatelja i upoznavanje „trikova za izvlačenje iz škripca“.

Namijenjeno: knjižničarima narodnih knjižnica koji rade u dječjim ili mješovitim odjelima, knjižničarima osnovnoškolskih i srednjoškolskih knjižnica

Obvezna prijava sudjelovanja na e-mail: ljiljana.crnjar@gkri.hr, zaključno do srijede, 22. 05. 2019.