Kako osigurati kulturnu budućnost grada, pitanje je koje se u promišljanju Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, ali i zajednice uopće, nametnulo kao jedan od temeljnih i najtežih izazova.

Rješenje je pronađeno u oblikovanju Dječje kuće, potpuno novom gradskom objektu u sklopu kompleksa Benčić i radikalno drugačijem sadržaju koji u sličnom fizičkom, organizacijskom i programskom obliku ne postoji ni u jednom hrvatskom gradu.

Do Dječje kuće se najlakše stiže niz Tobogan koji zajednički pripremaju Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino i Vijeće mladih Benčić.

Ideja festivala Tobogan je da ljetni praznici u gradu postanu nešto sasvim drugačije od užarenog asfalta i dosadnog praznog grada. Dva tjedna kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koja je osmišljena da ne bude samo bijeg od dokolice, vodilja je timu Dječje kuće u oblikovanju programa festivala.

Tobogan je drugačiji od klasičnih festivala, on nije smješten fizički na jednom mjestu već se s dijelom programa seli iz centra grada po gradskim naseljima i kvartovima fokusirajući se natrag na kompleks Benčić.

Festival se održava u ljetnim mjesecima.