Prestižna je međunarodna književna nagrada koju je ustanovio i pokrovitelj koje je Grad Dublin. Poslove provedbe Nagrade vodi dublinska gradska knjižnica

Osobitost ove Nagrade jest to što nominacijsko tijelo čine gradske knjižnice glavnih i većih gradova iz cijelog svijeta. Dodjeljuje se najboljem romanu na engleskom jeziku ili romanu prvi put objavljenom u engleskom prijevodu, u godini koja prethodi nominacijskom procesu. Za prevedeni roman uvjet je da je na izvornom jeziku prvi put objavljen u razdoblju od pet godina prije nominacijske godine.

Umjetnička izvrsnost u prvom planu

Na temelju prijedloga pozvanih gradskih knjižnica sastavlja se i objavljuje duga lista romana. Nakon toga žiri uglednih stručnjaka bira kratku listu najboljih, potom isti žiri izabire pobjednika kojega na posebnoj svečanosti početkom lipnja svake godine objavljuje gradonačelnik Dublina. Najvažniji kriterij kojim se rukovodi i nominacijsko tijelo i žiri jest umjetnička izvrsnost, a ne popularnost djela. Nagradni fond iznosi 100 000 eura . Ako je pobjednik roman preveden na engleski jezik, nagrada se dijeli u omjeru 75.000 : 25.000 između autora i prevoditelja. Nagradu sponzorira globalna tvrtka IMPAC.

Prva Nagrada dodijeljena je 1996. godine australskom piscu Davidu Maloufu za roman Remembering Babylon. Spomenimo da je nobelovac iz 2006. Orhan Pamuk dobio DLA 2003. godine za roman My Name is Red. Zanimljivo je pratiti kako se među prepoznatim romanima ravnopravno nalaze romani mlađih i manje poznatih autora, romani već etabliranih i renomiranih autora te romani koji pripadaju malim književnostima pored romana koji pripadaju književnostima velikih.

Gradska knjižnica Dublin 2001. godine uvrstila je i našu Knjižnicu na listu pozvanih knjižnica s pravom nominacije. Taj poziv bio je rezultat naše vidljivosti preko međunarodnih projekata i konferencija na kojima je sudjelovala i Deirdre Ellis-King tadašnja koordinatorica Nagrade ispred dablinske gradske knjižnice. Kao i obično, pruženoj prigodi prišli smo studiozno i promišljeno. Uz zadane propozicije želimo zadovoljiti naše ciljeve i poslanje: promicanje hrvatske književnosti i književnosti našeg okruženja. Prije izbora naša tri prijedloga pretražujemo sve dostupne online izvore, pratimo izvore o mnogim drugim međunarodnim i nacionalnim književnim nagradama. Po prirodi posla, pratimo i čitamo književnu produkciju, izvornu i prijevodnu. Pratimo relevantne književne kritike, pomno osluškujemo naše čitateljstvo i korisničku zajednicu.

Hrvatski romani na engleskom - rijetki, ali vrijedni

Nažalost, malo je recentnih hrvatskih romana prevedenih na engleski jezik. Judith Mire Gavrana prvi je hrvatski roman koji se pojavio na listi 2003. godine (izvorni prijevod iz 2001. godine). Slijedili su romani: Castlein Romagna Igora Štiksa, Pontius Pilate Mire Gavran, Frida’s Bed Slavenke Drakulić, Baba Yaga Laid An Egg Dubravke Ugrešić. Spomenimo da je godinu nakon nominacije Dubravka Ugrešić izabrana za članicu žirija ove nagrade.

Tijekom godina na našoj listi prijedloga našli su se i Aleksandar Hemon, američki i bosanskohercegovački pisac, s odličnim romanom The Lazarus Project. Za sljedeću godinu već su poslani prijedlozi romana Seven Terrors Selvedina Avdića, Three Strong Women Marie Ndiaye, dobitnice Goncourtove nagrade 2009., dostupan i u hrvatskom prijevodu te roman Honour sve poznatije turske autorice Elif Shafak. 

Našim sudjelovanjem i pažljivim odabirom prijedloga pridonosimo vidljivosti Knjižnice. Pridonosimo i vidljivosti autora, na više načina: objavom u irskim, britanskim i inim medijima, i još važnije, dublinska gradska knjižnica sva predložena izdanja romana čuva u posebnoj zbirci svoga fonda te ih čini dostupnima svojim članovima, a preko online kataloga vidljivima virtualnoj zajednici potencijalnih čitatelja. Nama je drago i kada je uz prijedlog romana potpisana samo naša Knjižnica, kao i onda kada je uz roman potpisano više knjižnica s različitih strana svijeta.

Za radoznale, svo o nagradi, knjižnicama, žirijima, dobitnicima, dugim i kratkim listama može se saznati na web-stranici Nagrade

Preporučujemo da se poigrate pretraživanjem spomenutih romana i autora u online katalogu dublinske knjižnice.